środa, 25 czerwca 2014

"Batatowe" frytki



Robiąc zakupy w supermarkecie przechodziłam obok wystawki ze słodkimi ziemniakami i stwierdziłam, że może warto poznać ich smak. Wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam batatów i nic z nich nie robiłam. Muszę stwierdzić, że smakują fantastycznie. Nie sądziłam, że tak mi przypadnie do gustu smak słodkiego ziemniaka. Od razu zaczęłam myśleć o ich kolejnym zastosowaniu i myślę, że świetnie sprawdziłyby się w wersji lekko podgotowanej jako dodatek do jakiejś zielonej sałaty. Na pierwszy ogień poszły frytki zapiekane w piekarniku. Wszystko byłoby super gdyby te frytki wyszły mi chrupiące, a niestety nie wyszły. Nie wiem dlaczego bo teoretycznie w piekarniku z termoobiegiem powinno być dobrze. Może wynika to z charakteru tego ziemniaka, a może coś źle zrobiłam. Musicie mi wybaczyć bo to mój pierwszy raz z batatem:-)) Mimo wszystko w takiej wersji nadaje się na bardzo smaczną potrawę finger food.

Składniki:
-słodkie ziemniaki
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Do miski kroimy ziemniaki na frytki. Polewamy oliwą z oliwek solimy i delikatnie pieprzymy. Mieszamy wszystko razem. Wsypujemy na blaszkę z piekarnika wyłożoną folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem aż będą miękkie.

Pieczona szynka w marynacie pomarańczowej





Smakowity kawałek mięsa w słodko-ostrej marynacie w sam raz na obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, ale taki duży kawałek mięsa niestety musi posiedzieć w piekarniku około 2 godzin. Mięso najlepiej marynować całą noc lub przynajmniej 2 godziny.

Składniki:
-kawałek szynki lub łopatki
-1 pomarańcza
-3-4 ząbki czosnku
-papryka ostra chili świeża lub w przyprawie lub płatki chili
-papryka słodka
-cukier
-sól

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i nacinamy delikatną kratkę tak aby marynata lepiej wniknęła do mięsa i ładnie wyglądała po upieczeniu. Do miseczki wyciskamy sok z jednej pomarańczy i ścieramy skórkę. Dodajemy do smaku paprykę chili( ja dałam w przyprawie), paprykę słodką, ok 3-4 łyżeczki cukru i sól. Wyciskamy 3 lub 4 ząbki czosnku. Zalewamy mięso marynatą i pozostawiamy aby się marynowało. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy delikatnie wodą. Przykrywamy folią aluminiowa i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia ściągamy folię aby mięso się ładnie przyrumieniło.

niedziela, 15 czerwca 2014

Półfinał konkursu Grilluj i gotuj z Charliem

Kochani chciałabym zdać Wam relacje z półfinału konkursu, w którym miałam zaszczyt i niezmierną przyjemność brać udział. Jestem bardzo szczęśliwa, że mój przepis oraz blog zdobył uznanie jury i zakwalifikował się do dalszej rywalizacji. Konkurs odbywał się w uroczej Osadzie Firlejów pod Warszawą gdzie każdy uczestnik miał do dyspozycji wyjątkowy grill gazowy firmy Broil King oraz w pełni wyposażone stanowisko pracy. Konkurencja polegała na przygotowaniu przystawki, dania głównego oraz deseru oczywiście na grillu. Każdy wybierał ze sklepiku dowolne produkty do grillowania. Jak w prawdziwym Masterchefie:-)


Przed rozpoczęciem konkurencji


Z Charliem Daigneault przemiłym człowiekiem

Moje stanowisko pracy:-))


Wszyscy uczestnicy konkursu prawdziwi profesjonaliści i ja:-))

No to robimy zakupy i do boju:-)))







 Podjadanie to najprzyjemniejsza część gotowania tzn. grillowania:-)


Ocena mojego dania głównego:-)) Szkoda, że nie mogłam zajrzeć do notatek sędziów:-))