niedziela, 22 lutego 2015

Jajko w koszulce na sałatce z roszponki



No Kochani oto moje pierwsze w życiu jajko w koszulce!! Całkiem niezłe wyszło i jak się okazało to wcale nie jest takie trudne jak na początku mi się wydawało. Jeśli chcecie więc przygotować dla siebie lub dla rodziny wykwintne śniadanie z dostawą do łóżka to polecam taką oto kombinację. Wykorzystałam tutaj wszystko to co lubię najbardziej czyli trochę zielonego dla zdrowotności, czerwonego dla smaku, białego dla ciekawej konstystencji i czarnego dla koloru. A tak na poważnie to jest bardzo smaczne i zdrowe pierwsze śniadanie. Jako dodatek fantastycznie komponuję się świeże i chrupiące pieczywo czosnkowe. Mniammm:-)

Składniki:
-roszponka
-kilka suszonych pomidorów
-kilka oliwek
-1 jajko (zależy dla ilu osób chcecie przygotować śniadanie)
-kilka plasterków cebuli

Sos vinegrette:
-oliwa z oliwek
-ocet winny
-1 łyżeczka musztardy
-sól,pieprz

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia jajka w koszulce. Wlewamy wodę do dużego garnka i gotujemy z ok. 2 łyżkami octu zwykłego i odrobiną soli. W między czasie myjemy roszponkę i kroimy w drobną kostkę pozostałe składniki, Jeżeli woda nam się jeszcze nie zagotowała to zabieramy się za sos. Na jedną łyżkę octu winnego dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, sól pieprz i wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do jajek. Na koniec dodajemy łyżkę muztardy i ponownie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy sosem wcześniej przygotowaną sałatkę. Wszystko razem mieszamy i układamy na talerzu. Na gotującą się wodę(ale nie może mocno bulgotać), wrzucamy nasze jajko i delikatnie łyżką cedzakową staramy się nakryć żółtko pływającym białkiem. Brzmi może średnio fajnie ale sami w praktyce zobaczycie, że to praktycznie samo się robi:-) Gdy mamy gotowe jajko kładziemy je na talerz z sałatką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z zielonej soczewicy



Soczewica jak wszyscy wiedzą jest bardzo zdrowa i można z niej przyrządzić praktycznie wszystko. Moja ciekawość i chęć spróbowania rosły w miarę upływu czasu. Dodatkowo moja koleżanka wegetarianka zainspirowała mnie do wypróbowania przepisu na sałatkę. Muszę przyznać, że sama soczewica ma bardzo ciekawy smak podobny do grochu połączonego z bobem. A że ja uwielbiam bób to i soczewica przypadła mi bardzo do gustu. Reszta składników jest mało wyszukana, ale razem stanowią całkiem zjadliwą całość.Nastęnym razem wypróbuję wersję bardziej light czyli z pietruszką zieloną, cebulą i vinegrettem. Będzie można w więkzym stopniu cieszyć się smakiem samej soczeiwcy, bo w tej wersji został przytłoczony pozostałymi składnikami. Sałatka w mojej ocenie nie ma efektu wow, ale jeśli lubicie te składniki to możecie zaksperymentować i przekonać się sami.

Składniki:
-1 szklanka zielonej soczewicy
-1 czerwona cebula,
-1 puszka fasoli czerwonej
-1 puszka kukurydzy
-3-4 średnie ogórki kiszone
-1 papryka czerwona
-3 jajka
-majonez
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę powinniśmy namoczyć w zimnej wodzie przez conajmniej 12 godzin. Ja tego nie zrobiłam bo się zgapiłam, ale głównie chodzi o to, żeby pozbawić soczewicy substancji wzdymających. Jak już mamy gotową soczewicę gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujmy na twardo. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z wody. Gdy oczewica jest gotowa również ją odsączamy z wody i wsypujemy do miski. Dodajemy resztę pokrojonych składników. dodajemy 2 duże łyżki majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.