niedziela, 22 marca 2015
Guacamole, czyli pasta z awokado
Awokado to podobno owoc zaliczany do tzw. super food ze względy na swoje wyjątkowe i bardzo liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Co więcej jest na liście warzyw i owoców, które nie są genetycznie modyfikowane. Kto chce być zdrowy pełny energii i wiecznie młody powinien jeść jak najwięcej awokado. Sposobów na jego wykorzystanie jest wiele. Wybrałam chyba najbadziej popularny jako meksykański sos salsę.
Składniki:
-1 dojrzałe awokado
-1/2 papryczki chili czerwonej
-1/2 cytryny
-1-2 rzodkiewki
-1 ząbek czosnku
-2-3 łyżki oliwi z oliwek
-sól, pieprz
-pieczywo ciemne
Sposób przyrządzenia:
Awokado myjemy i przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestkę. Obieramy ze skórki i przekładamy do miseczki. Zgniatamy widelcem i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Kroimy papryczkę i rzozdkiewkę w drobną kostkę. Dodajemy do awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do reszty składników. Polewamy wszystko oliwąz oliwek przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko razem. Podajemy z ciemnym pieczywem.
wtorek, 3 marca 2015
Trufle czekoladowe
Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady??Chyba nie a przynajmniej ja nie znam nikogo takiego. Przepis tak prosty, że aż wtyd a efekt słodki i pyszny. Na tym właśnie polega genialność przepisu, Przygotowanie zajmuje 5 minut a smak rozpieszcza nasze kubki smakowe. Przepis autorstwa Ani Starmach mogę wam szczerze polecić do kawy na leniwe niedzielne popołudnie.
Składniki:
-100g czekolady gorzkiej
-100g czekolady mlecznej
-50-100g ciasteczek/herbatników maślanych
-200g serka mascarpone
-kako
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści przekładamy ją do innej miski, żeby szybciej się ostudziła. Cały czas mieszamy i dodajemy pokruszone herbatniki i serek mascarpone. Wszytsko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy masę z lodówki i możemy łyżką uformować małe kulki i obtoczyć je w kakao. To wszystko!! Smacznego
niedziela, 1 marca 2015
All-mighty coconut oil
Kochani oto mój pierwszy w życiu olej kokosowy i tak na prawdę zaczęłam się zastanawiać dlaczego dopiero teraz go kupiłam. Pierwszy raz zastosowałam go u mojej fantastycznej koleżanki, która bardzo zdrowo się odżywia i żyję. Zapytałam ją czy ma jakiś krem do rąk bo mam bardzo suchą skórę. Powiedziała, że ma i dała mi olej kokosowy. Byłam lekko zdziwiona, co mam się olejem smarować? Jednak moje zdziwienie było jeszcze większe jak smarując dłonie poczułam cudowe działanie i zapach tego oleju. Nie mogłam wyjść z podziwu. No i właśnie przyszedł moment, w którym stwierdziłam, że nie mogę dłużej czekać tylko kupię sobie swój własny. Poczytałam jeszcze trochę o właściwościach i zastosowaniu tego cudownego oleju i dlatego nazwałam go "wszechmogącym" bo jest dobry w zasadzie na wszystko. Dlatego teraz będę smażyć, piec, smarować, wcierać i wąchać ten olej przy każdej możliwej okazji:-))) Smarowaie,wcieraie i wąchanie zaliczyłam jako pierwsze a dzisiaj wykorzysałam go jako olej do smażenia i stwierdzam, że jest genialny. Pomijając jego właściowści zdrowotne to można go rozgrzać do zdecydowanie wyższej temperatury niż zwykły olej. Co za tym idzie cudownie usmażyć mięso a do tego aboslutnie smak kokosa nie przechodzi ani nie wpływa na smak potrawy. Czego chcieć więcej. Poniżej podaję wam dla przykładu tylko niektóre z cudownych właściwości tego oleju i zachęcam Was do zakupu. Ten olej nie należy do tanich, ale czasem warto zainwestować w swoje zdrowie i zmienić złe nawyki żywieniowe. Małymi kroczkami można zajść bardzo daleko:-)
Właściwości oleju kokosowego:
- wzmacnia mięśnie oraz pracę serca
- wspomaga działanie tarczycy
- nie obciąża trzustki
- wspomaga układ odpornościowy
- wzmacnia wątrobę
- działa przeciwbakteryjnie
- spowalnia powstawanie zmarszczek
- odżywia skórę
- wzmacnia włosy i działa przeciwłupieżowo
- zapobiega powstawaniu plam starczych
- wspomaga trawienie i wchłanianie pokarmów
- usuwa toksyny z organizmu*
Subskrybuj:
Posty (Atom)