środa, 12 lutego 2014

Zapiekanka z ryżem i orzechami włoskimi



Dawno dawno temu kiedy jeszcze mogłam spokojnie wylegiwać się na kanapie natknęłam się na program kulinarny Ani Starmach, która pichciła takową właśnie zapiekankę. Przepis uważam za ciekawy i smaczny. Lubię przyrządzać zapiekanki bo zawsze można zrobić więcej i mamy gotowy obiad na dwa dni.

Składniki:
-ryż dziki lub biały
-papryka czerwona 2szt
-papryka żółta
-pierś z kurczaka lub z indyka
-ser żółty ok 15dkg
-śmietana 12%-2szt
-pieczarki 15dkg
-sos sojowy ciemny lub jasny
-orzechy włoskie 5/10dkg
-sól,pieprz, słodka i ostra papryka

Przepis oryginalny dostępny jest na stronie programu Pyszne 25. Moja dzisiejsza wersja jest trochę okrojona z braku czasu i wszystkich składników. Ilość ryżu i kurczaka zależy od tego jaką dużą porcje chcemy przygotować.A więc zaczynamy.

Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie oczywiście al dente, żeby się nie posklejał. Gdy jest gotowy odcedzamy i  przesypujemy go do naczynia żaroodpornego. Orzechy wsypujemy na suchą rozgrzaną patelnie i zostawiamy je na minutę. Z moich obserwacji wynika, że łatwiej je wtedy posiekać nożem. Nie strzelają we wszystkich kierunkach:-) Gdy orzechy są gotowe to wsypujemy je do ryżu. Obieramy pieczarki i podsmażamy je na patelni.Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy są gotowe również przesypujemy je do ryżu.  Śmietanę wlewamy do naczynia i dolewamy do niej sos sojowy. Ilość według uznania i naszego smaku. Ja lubię wszystko dobrze przyprawione więc wlałam go sporo. Mieszamy i zalewamy naszą śmietaną ryż. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy i kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką według naszego smaku. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy mięso jest gotowe wsypujemy do ryży razem z papryka. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.






3 komentarze :