poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z zielonej soczewicy



Soczewica jak wszyscy wiedzą jest bardzo zdrowa i można z niej przyrządzić praktycznie wszystko. Moja ciekawość i chęć spróbowania rosły w miarę upływu czasu. Dodatkowo moja koleżanka wegetarianka zainspirowała mnie do wypróbowania przepisu na sałatkę. Muszę przyznać, że sama soczewica ma bardzo ciekawy smak podobny do grochu połączonego z bobem. A że ja uwielbiam bób to i soczewica przypadła mi bardzo do gustu. Reszta składników jest mało wyszukana, ale razem stanowią całkiem zjadliwą całość.Nastęnym razem wypróbuję wersję bardziej light czyli z pietruszką zieloną, cebulą i vinegrettem. Będzie można w więkzym stopniu cieszyć się smakiem samej soczeiwcy, bo w tej wersji został przytłoczony pozostałymi składnikami. Sałatka w mojej ocenie nie ma efektu wow, ale jeśli lubicie te składniki to możecie zaksperymentować i przekonać się sami.

Składniki:
-1 szklanka zielonej soczewicy
-1 czerwona cebula,
-1 puszka fasoli czerwonej
-1 puszka kukurydzy
-3-4 średnie ogórki kiszone
-1 papryka czerwona
-3 jajka
-majonez
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę powinniśmy namoczyć w zimnej wodzie przez conajmniej 12 godzin. Ja tego nie zrobiłam bo się zgapiłam, ale głównie chodzi o to, żeby pozbawić soczewicy substancji wzdymających. Jak już mamy gotową soczewicę gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujmy na twardo. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z wody. Gdy oczewica jest gotowa również ją odsączamy z wody i wsypujemy do miski. Dodajemy resztę pokrojonych składników. dodajemy 2 duże łyżki majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.

1 komentarz :