niedziela, 9 marca 2014

Gulasz wołowy



Fasola z puszki plus do tego wołowina czyli danie rodem z filmu o Dzikim Zachodzie. Zabrakło tylko kociołka,ogniska i jakiegoś głodnego kowboja. Moja wersja gulaszu jest dosyć łagodna, ale jeśli lubicie na ostro można dodać do tego papryczkę chili świeżą lub w przyprawie. Myślę też, że dobrze komponowałaby się kukurydza, ale to już następnym razem. Możecie sami eksperymentować z tym daniem i przyrządzić je według własnych upodobań i smaków. Danie można spokojnie przygotować w większej ilości i mieć obiad na dwa dni (co bardzo lubimy) lub też zamrozić.
Składniki:
-ok. 1 kg wołowiny
-2 puszki fasoli czerwonej
-2 cebule
-2 czerwone papryki
-2 średnie ogórki kiszone
-koncentrat pomidorowy lub ketchup
-sól, pieprz, maggi, papryka słodka, pieprz cayenne
-trochę mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
Wołowinę myjemy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przesypujemy do większego garnka podlewamy wodą i dusimy aż będzie miękka. W między czasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę w kostkę i również podsmażamy na patelni. Kroimy ogórka w kostkę. Gdy wołowina będzie już dobra to wsypujemy do garnka cebulę, paprykę, ogórka i fasolę czerwoną. Wlewamy całą zawartość puszki. Nie odcedzamy. Dodajemy ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi papryką słodką. Dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut i dosypujemy troszkę mąki dla zagęszczenia sosu. Podajemy ze świeżym pieczywem. Gulasz konsystencją powinien przypominać znany dobrze bogracz czyli taką gęstą zupkę. Życzę smacznego:-)



1 komentarz :