sobota, 8 marca 2014

Karczek w kapuście



Jak już pewnie zauważyliście bardzo lubię gotować dania, które nadają się na obiad na dwa dni. Niezmiernie miła perspektywa, że obiad na następny dzień mamy już gotowy. Coś pięknego.Dodatkowo tutaj nie musimy nawet myśleć o surówkach czy sałatkach bo kapusta spełnia funkcje bardzo smacznego dodatku. Jeśli nie macie czasu gotować i nie macie pomysłu na treściwy obiad to ten przepis jest dla Was.

Składniki:
-ok. 50dkg karczku *
-ok. 1kg kapusty kiszonej *
-2 słodkie śmietany
-jarzynka, maggi lub przyprawa do karczku,
- pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do bigosu
-jajka, mąka pszenna(do panierowania)

Sposób przyrządzenia:
Karczek myjemy i kroimy na kotlety. Ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy jarzynką, maggi(lub przyprawą do karczku kto jak woli), pieprzem i czosnkiem. Gotowe kotlety panierujemy w jajku i mące i smażymy na patelni na złoto. W między czasie płuczemy kapustę kiszoną w zimnej wodzie, żeby nie była mocno kwaśna. Wyciskamy ją z nadmiaru wody i kroimy na drobniejsze nitki. Gdy pierwsze kotlety są podsmażone układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy częścią kapusty kiszonej. Kapustę doprawiamy delikatnie przyprawą do bigosu. Gdy usmażą się następne kotlety układamy je na kapuście kiszonej i przykrywamy pozostałą  resztą kapusty, którą również przyprawiamy przyprawą do bigosu. Na sam koniec wlewamy do naczynia dwie słodkie śmietany. Wsadzamy na nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok godzinę. Pieczemy pod przykryciem.
*ilość dopasowana do liczby jedzących :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz