poniedziałek, 3 marca 2014

Jabłka pod kruszonką


Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego deseru to musi to zrobić jak najszybciej. Nie ma nic lepszego niż słodko kwaśne jabłuszka na ciepło podane z zimnymi lodami. Powiem szczerze, że ostatnio zajadam się tym właśnie deserem i serwuje go wszystkim gościom. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało:-)
Składniki:
-ok. 2 kg jabłek
-1 opakowanie lodów(najlepiej waniliowych)
-garść rodzynek
-pół cytryny
-cynamon, cukier
Na kruszonkę:
-ok 15 dkg mąki pszennej
-ok 10 dkg masła
- ok 15 dkg cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ja przy większej liczbie gości używam dużego naczynia żaroodpornego zamiast kokilek. Jabłka skrapiamy sokiem z połówki cytryny, posypujemy cynamonem i cukrem. Wsypujemy nasze namoczone wcześniej rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Przechodzimy teraz do zrobienia naszej kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Masło tniemy nożem i łączymy je z mąką i cukrem. Gdy masło jest już pokrojone w drobną kostkę możemy zacząć rozdrabniać je palcami aż wyjdzie nam sypka kruszonka. Posypujemy nią jabłka i wsadzamy do  nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok godzinę.

2 komentarze :