poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ciasto pomarańczowe


Szukając modowych inspiracji na pewnym blogu znalazłam inspiracje kulinarną:-) Jak to się mówi szukajcie a znajdziecie choć nie zawsze dokładnie to o co nam chodzi:-) a tak na poważnie to ciasto jest pyszne, proste i pomarańczowe. W sam raz na niedzielne popołudnie z kawusią.

Składniki:
-2 dojrzałe słodkie pomarańcze
-2 tabliczki białej czekolady
-2 śmietany 30%
-4 jajka
-2 łyżki masła
-20 dkg mąki
-20 dkg cukru
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze gotujemy razem ze skórką, aż będą miękkie. Następnie wyciskamy z nich sok i miksujemy blenderem na pure. Jajka z cukrem ucieramy do białości i stopniowo dodajemy pomarańczowe pure. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wszystko razem miksując na gładką masę. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-50 minut.
Gdy ciasto jest gotowe zostawiamy je do wystygnięcia a następnie przekrawamy na dwie warstwy. Zabieramy się do zrobienia kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Gdy wszystko się rozpuści pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem tylko nie za bardzo, żeby nie zrobiło nam się masło. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowym kremem przekładamy ciasto i smarujemy nim zewnętrzną część ciasta.



4 komentarze :

  1. Musiało zachwycająco pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjj pachniało w całej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za ciekawe propozycje na blogu nominuję Cię do nagrody Libster blog Award, po odbiór zapraszam tutaj: http://poezja-smakow.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięnie za nominacje:-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń