wtorek, 1 kwietnia 2014

Szpinak w dressingu miodowo-musztardowym


Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podoba taka kolorowa i wiosenna kompozycja na talerzu. Samo zdrowie:-)) Mimo, że składniki sałatki są raczej podstawowe to smakuje wyjątkowo, a to za sprawą mojego ulubionego dressingu. Taką sałatkę możecie spokojnie wykorzystać do obiadu lub gdy szykujecie imprezę grillową:-))

Składniki:
-szpinak świeży(lub jakakolwiek sałata zielona)
-2 pomidorki
-1 mała cebulka
- 1/2 czerwonej papryki
-oliwki zielone
-mały ogórek zielony
-cytryna
-miód
-musztarda francuska

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy osuszamy i wsypujemy do miski. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kształty. Dodajemy do szpinaku. Zabieramy się do przygotowania dressingu. Do miseczki wyciskamy sok z 1/2 cytryny dodajemy ok 3 łyżeczek musztardy francuskiej i ok 3 łyżeczek miodu. Ja to zawsze robię na oko. Tak na prawdę to zależy od Was jaki smak wolicie bardziej kwaśny, ostry czy słodki i odpowiednio zwiększacie ilość cytryny, musztardy czy miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz