niedziela, 27 kwietnia 2014

Krem cytrynowy



Po sytym obiedzie nie ma nic lepszego od lekkiego i orzeźwiającego deseru. Idealny, świeży i cytrynowy w sam raz do kawy. Nie jest ani za słodki ani za kwaśny. W sam raz na raz. A do tego ten piękny żółty kolor, który kojarzy się z latem i wakacjami, których już nie mogę się doczekać.

Składniki:
- 3 cytryny
-1 szklanka cukru pudru
- 5 świeżych jaje
-100 ml alkoholu
-1 czubata łyża żelatyny

Sposób przyrządzenia:
Czubatą łyżkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami wody i mieszamy. Czekamy aż napęcznieje. Następnie wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy aż się rozpuści.Cytryny zalewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Uważamy, żeby nie wpadły nam pestki. Ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy alkohol i żelatynę oczywiście ubijając. Salaterki wysypujemy zwykłym cukrem i zalewamy kremem. Wsadzamy do lodówki aż się zetnie.

2 komentarze :