niedziela, 27 kwietnia 2014

Boeuf Bourguignon z ziemniaczkami dauphinoise




Klasyka kuchni francuskiej czyli wołowina po burgundzku oraz zapiekane ziemniaczki. Jeśli jeszcze  nie próbowaliście tej wołowiny to musicie to jak najszybciej nadrobić. Najlepsze jest to, że ten przepis zawsze wychodzi i smakuje obłędnie nie wspominając już o zapachu jaki unosi się w całym domu. Będę nie skromna i powiem szczerze, że dzisiejszy obiad smakował na prawdę niesamowicie.  Tym razem podaje Wam dwa przepisy na wołowinę oraz ziemniaczki.

Składniki:
-ok. 1 kg wołowiny
-2-3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-2 szklanki bulionu wołowego
-1 marchewka
-1 cebula
-30 dkg boczku gotowanego
-ok. 1/2 szklanki masła klarowanego
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-2 liścia laurowe, sól, pieprz
-pół łyżeczki tymianku

Sposób przyrządzenia:
Boczek myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym i przerzucamy do garnka. Dodajemy również odkrojoną skórkę z boczku. Wołowinę myjemy i kroimy w dużą kostkę ok 2 cm grubości i 3-4 cm długości. Mięso suszymy papierowym ręcznikiem i smażymy na tym samym maśle co boczek. Nie wrzucamy wszystkiego na raz. Każdy kawałek obsmażamy na brązowo. Gotowe kawałki przekładamy do garnka. Następnie marchewkę i cebulę myjemy i kroimy w talarki i również podsmażamy na tym samym maśle. Dodajemy do mięsa. Bulion wołowy oraz wino wlewamy do garnka tak aby przykryło mięso. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pokruszone liścia laurowe, tymianek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni aby gulasz zaczął się gotować i wtedy przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Wołowinę zostawiamy w piekarniku na ok 3 godziny, żeby wszystkie smaki się dobrze wymieszały a wołowina była mięciutka. Warto uzbroić się w cierpliwość bo zapewniam Was, że smak i zapach jest obłędny.

Przepis na ziemniaczki:
- ok 1 kg( w zależności od ilości jedzących)
- ok. 1 szklanka mleka
- ząbek czosnku
- 1/4 kostki żółtego sera
-2-3 łyżki masła

Ziemniaki myjemy i kroimy w talarki ok 1-2 mm grubości. Formę do zapiekania smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i masłem. Układamy połowę talarków i przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy delikatnie serem. Kładziemy następną warstwę ziemniaków i również przyprawiamy solą  i pieprzem. Zalewamy ziemniaki mlekiem. Kładziemy dwa kleksy masła i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz