sobota, 26 kwietnia 2014

Makaron z kurczakiem i sosem gorgonzola


Jeśli chodzi o ten przepis miałam dylemat czy go zamieścić ponieważ mój mąż się nim zachwycał a ja nie do końca. Jednak po dłuższej  rozkminie na ten temat stwierdziłam, że sami najlepiej go ocenicie. Zatem zapraszam do gotowania i komentowania.

Składniki:
-makaron typu tagliatelle
-pierś z kurczaka
-10 dkg sera gorgonzola (lub mniej bo jest na prawdę intensywny)
-1 śmietana 30%
-pieprz, jarzynka, oregano, cukier

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Śmietankę wlewamy do rondelka i wrzucamy do niej ser gorgonzola. Jeśli lubicie tego typu ser to możecie dać go więcej jeśli nie to połowa wystarczy czyli ok 5 dkg. Przyprawiamy sos jarzynką, pieprzem, oregano oraz odrobiną cukru. Mieszamy aż ser się rozpuści. Sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i chwile razem podsmażamy. Makaron gotujemy al dente. Gdy jest gotowy wszystko łączymy razem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz