wtorek, 5 sierpnia 2014

Ryż na mleku kokosowym z laską wanilii i owocami




Kochani taki sobie właśnie wymyśliłam przepis na ryż na słodko. Padło parę propozycji co z tych składników można ciekawego przygotować jak na przykład ryż po tajsku albo mango sticky rice., które będę chciała wypróbować następnym razem. Niestety nie będzie to ani jedno ani drugie. Jednak mam nadzieję, że Was nie rozczaruje moim ryżem z mlekiem kokosowym z nutką wanilii i egzotycznym smakiem mango i ananasa. Hmmmm jak dla mnie smakuje wybornie jest bardzo proste do przygotowania. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Nadaje się na deser lub też lekki wakacyjny obiad. Jedyny minus tego dania to to, że trzeba bardzo pilnować ryżu, żeby się nie przypalił i ciągle mieszać. Za to później możemy rozkoszować się pysznym smakiem i aromatem:-)

Składniki:
-1 mango
-1 ananas świeży lub ewentualnie w puszce
-ok. 200g ryży arborio lub paraboiled
-1 puszka mleka kokosowego
-laska wanilii
-3 łyżki cukru lub miodu lub też syrop z agawy
-1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy aż ryż się zeszkli. Następnie wlewamy połowę mleka kokosowego i mieszamy. Połowę laskę wanilii rozcinamy i nożem zbieramy ze środka ziarenka i dodajemy do ryżu. Następnie wrzucamy całą laskę dla większego smaku i aromatu. Gdy ryż nam zgęstnieje i będzie brakować już płynu to wlewamy resztę mleka. Jeśli ryż nie zmięknie a nasze mleko kokosowe już się wchłonie to możecie po troszeczku dolewać zwykłego mleka, ale tylko tyle, żeby ryż nie przywierał do garnka. Gotujemy ryż aż będzie miękki, ale uważajcie, żeby go też nie rozgotować. W między czasie kroimy mango i ok. 1/3 ananasa na drobną kostkę. Kupując owoce zwróćcie uwagę, żeby były dojrzałe i słodkie. Gdy ryż jest gotowy proponuję go troszkę przestudzić i dopiero wtedy wrzucić owoce wymieszać i podawać do zjedzenia. Możecie udekorować ryż listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz