wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasteczka owsiane z rodzynkami


W święta wpadły w moje ręce dwie książki kucharskie Ani Starmach. Przyznam, że są bardzo ciekawe i inspirujące. Rzadko się zdarza, żeby w jednej książce znaleźć aż tyle praktycznych i prostych przepisów na dania obiadowe, przekąski czy coś słodkiego na ząb. Byłam na prawdę miło zaskoczona. Na pierwszy ogień poszły właśnie ciasteczka owsiane. Idealne dla dzieci i nie tylko. Można dodać do nich wszystko to na co mamy ochotę suszoną żurawinę, orzechy czy morele. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i kruche. Czas przygotowanie to jakieś 5 minut a pieczenia 15 minut.

Składniki:
-110g masła
-100g mąki pszennej
-1/2 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki zmielonych lub rozdrobnionych płatków migdałowych
-1 jajko
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-rodzynki w ilości jaką uważamy za odpowiednią dla nas

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do miski z masą i mieszamy. Następnie dodajemy rozbełtane jajko i wszystko znowu mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Ciasteczka formujemy za pomocą łyżki w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy blachę z ciastkami do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe ciastka wykładamy w piekarnika i czekamy aż wystygną i troszkę stwardnieją. Z podanej ilości składników powinno nam wyjść około 10 ciastek.


6 komentarzy :

  1. owsiane, domowe ciasteczka to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a do tego to takie proste:-)) teraz będę robić takie ciasteczka zdecydowanie częściej i w różnych kombinacjach:-))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ciasteczka owsiane pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasteczka owsiane :) Ja dodaję do nich jeszcze troszkę kakao-polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięi za podpowiedź:-)) natępnym razem też tak spróbuję:-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń