środa, 29 lipca 2015

Kurczak w panierce z parmezanu na makaronie z cukinii





Moi kochani bardzo dawno nie zaglądałam na mojego bloga nie wspominając już o eksperymentowaniu  w kuchni. Ostatnie miesiące były i nadal są niesamowicie intensywne. Powrót do domu późnym wieczorem niestety nie pozwala mi na kulinarne popisy i fotografowanie dań, które przyrządzam w codziennym pośpiechu. Rozwiązanie jest w zasadzie tylko jedno a mianowicie zainwestowanie w odpowiedni sprzęt doświetlający. co na razie muszę sobie niestety darować. Mam jednak głęboką nadzieję, że nauczę się lepiej organizować i moje wpisy będą pojawiać się częściej. Jeśli chodzi o powyższy przepis nie jest to moja inwencja twórcza, Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku gdzie znajdziecie na prawdę rewelacyjne przepisy. Dzięki takim miejscom człowiek uczy się łączyć smaki i myśleć kreatywnie o przyrządzaniu potrawach.

Składniki:

-pierś z kurczaka
-bułka tarta
-parmezan
-2 pomidory
-1/2 cebuli czerwonej
-1 kulka mozzarelli
-1 cukinia
-3 łyżki masła
-sól, pieprz, oliwa

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze kotlety, ubijamy tłuczkiem. Masło roztapiamy w garnuszku. Kotlety solimy i pieprzymy do smaku. Parmezan trzemy na drobnej tarce ok. 1/3 szklanki i dodajemy tartą bułkę. Mieszamy razem. Kotlety smarujemy masłem i obtaczamy w panierce. Układamy kotlety na blaszce  i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220stopni  termoobiegiem. Pieczemy prze około 15 minut aż panierka się łądnie zrumieni. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich również pokrojoną  cebulkę. Mieszamy razem. Układamy a podpieczonych kotletach. Na wierzch sypiemy rozdrobniony ser mozzarella i zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 5 minut. Cukinię myjemy i używając cienkiej obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasetrki. Wrzucamy je na 1/2 minuty do wrzcej wody. Odsączamy, solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą. Mieszamy i układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy kurcaka. Danie banalne do przygotowania za to niebanalne w smaku. Smacznego.


15 komentarzy :

  1. Wygląda niezwykle interesująco i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, mi też się niesamowicie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się naprawdę przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę potwierdzić - jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy blog. Lubię artykuły tego typu. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez dwóch zdań pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo przepyszny kurczak ostatnio zrobiłem dziewczynie takiego na kolacje i była bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę tego dziś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny kurczak! dziękuję za przepis :) Pozdrawiam Serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam to dzisiaj na kolację i mój narzeczony bardzo zadowolony z dania, bardzo dziękuje za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wprost rewelacyjnie to wygląda :D Pytań brak :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem dlaczego, ale do tego makaronu z cukinii jakoś straszliwie pasują mi pistacje i awokado, mimo że nigdy go nawet nie jadłam i nie wiem jak smakuje... No po prostu, w głowie mi się pojawiły te dwa smaki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam dania z kurczaka i najczęściej to właśnie drób króluje na moim stole. Dlatego ten przepis bardzo mi się przyda, żeby nieco urozmaicić obiady. A na śniadanie z kolei bardzo polecam te francuskie tosty - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/salatka-z-koperkiem-3689.html To będzie pyszne i pożywne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń