środa, 21 maja 2014

Gulasz z żołądków z kaszą gryczaną


Podejrzewam, że z żołądkami jest tak jak z flakami, albo je ktoś lubi albo nienawidzi. Chociaż kombinacje mogą być różne na przykład ja lubię żołądki, ale flaków nie znoszę. Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje a zwłaszcza smakowych:-) Co do kaszy gryczanej to uważam, że to najlepsza i najsmaczniejsza kasza ze wszystkich. Uwielbiam. A więc kto ma ochotę i lubi żołądki zapraszam do gotowania.

Składniki:
-ok 50 dkg żołądków drobiowych
-kasza gryczana ekspresowa
-2 średnie cebule
-czosnek granulowany
-przyprawa do gulaszu( u mnie Prymat)

Sposób przyrządzenia:
Żołądki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Chwilę podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub inny dowolny sposób. Dodajemy do żołądków. Przyprawiamy wszystko dużą ilością czosnku oraz wsypujemy całą przyprawę do gulaszu. Jeśli lubicie na ostro to można dodać ostrej papryki lub chili. Wszystko podsmażamy dłuższą chwilę razem. Zależy ile macie czasu, ale im dłużej tym lepiej.Pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gdy tłuszcz się wysmaży możemy delikatnie podlać wodą i dalej smażyć. Gdy już wszystko jest dobrze podsmażone to przekładamy do garnka podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż żołądki będą miękkie. Na koniec jeśli sos nam nie zgęstnieje możemy go zatrzepać mąką. Kaszę gryczaną gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu.

3 komentarze :

  1. Bardzo ciekawy pomysł na nietypowy, ale nadal smaczny gulasz. Zaciekawił mnie ten przepis, bo takiego jeszcze nie robiłam. Lubię podroby, więc na pewno przyda mi się ten przepis. A po sobie zostawiam przepis na smaczną i lekką sałatkę - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/salatka-z-koperkiem-3689.html , która może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń