poniedziałek, 12 maja 2014

Sałatka z makaronem, ogórkiem zielonym i koperkiem


 

Można powiedzieć, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek, którą swego czasu zajadałam do każdego grilla. Ostatnio sobie o niej przypomniałam i stwierdziłam, że podzielę się z Wami tym przepisem. Sałatka jest delikatna w smaku i dlatego dobrze się komponuje z mocno przyprawionym i grillowanym mięsiwem. 

Składniki:
-makaron w kształcie ryżu ok 200g
-pęczek koperku
-1-2 ogórki zielone
-połówka malutkiej cebulki
-1 łyżka majonezu
-sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pilnujemy, żeby się nie rozgotował. Ogórka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy, żeby puścił wodę. Koperek myjemy i drobno siekamy. Gotowy makaron przesypujemy do miski. Dodajemy odciśniętego ogórka, koperek i posiekaną drobno cebulkę. Dodajemy łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

2 komentarze :

  1. Mozna zastapic ogorek zielony konserwowym badz tez kiszonym?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że ostatecznie można,ale efekt smakowy będzie zupełnie inny niż zamierzony w tej sałatce:-))) osobiście bardzo lubie ten świeży smak ogórka:-))eksperymetować zawsze można:-)

    OdpowiedzUsuń