piątek, 18 lipca 2014

Letni kapuśniaczek z włoskiej kapusty





Kocham wakacje i taką pogodę. Słońce i mega ciepełko. Można cały dzień spędzić poza domem gdzieś na podwórku bawić się z dzieckiem. Myślę, że w taką pogodę i upał nikomu nie uśmiecha się dodatkowo gotować przy kuchence w kuchni. Dlatego też polecam pyszną, pożywną i szybką zupkę. Napisałam to i w sumie dopiero teraz pomyślałam. Hmmm zamiast podać Wam jakiś dobry przepis na lody, lemoniadę czy chłodzące smoothie to ja o zupie gadam. No, ale nic co się odwlecze to nie uciecze:-)))

Składniki:
-kapusta włoska
-ok. 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego
-20 dkg boczku wędzonego
-kilka ziemniaków
1 mała cebula
- 1 marchewka
-1/2 selera
-koperek świeży
-1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki smalcu
-trochę mąki do zasmażki
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, liść laurowy, majeranek,ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Jeżeli został nam rosół z niedzieli możemy go wykorzystać. Jeśli nie mamy rosołu to użyjcie kostek rosołowych. Dolewamy wody w zależności od tego jakiej ilości zupy potrzebujemy. Kroimy w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Gotujemy razem, aż wszystko zmięknie. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Możemy również posiekać cebulkę i podsmażyć razem albo wrzucić surową w całości do zupy. Aczkolwiek wydaję mi się, że z podsmażoną cebulką będzie smaczniejsze. Dodajemy do zupy. Kapustę drobno szatkujemy i również dodajemy do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę jeszcze gotujemy i w między czasie robimy zasmażkę. Roztapiamy smalec na patelni i dosypujemy trochę mąki tak, żeby zagęścić smalec. Dodajemy do zupy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Na sam koniec dosypujemy posiekanego koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz