czwartek, 27 lutego 2014

Kotleciki z piersi z indyka







Dzisiaj wszyscy tylko o pączkach, faworkach, oponkach a ja o kotletach:-) Taki właśnie przypomniał mi się przepis. Proste w przygotowaniu i szybkie w smażeniu. Warto dodać do nich zieloną cebulkę, której akurat dzisiaj nie miałam.
Składniki:
-pół piersi z indyka lub podwójna pierś z kurczaka
-20dkg startego żółtego sera
-1jajko
-trochę mąki pszennej
-pół szklanki mleka
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka lub indyka myjemy i drobno kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jedno jajko, starty ser i zieloną cebulkę jeśli ktoś ma. Wlewamy mleko i dosypujemy mąki tak na oko, żeby wszystko trochę zagęścić. Wszystko mieszamy. Kładziemy małe porcje na patelnie i formujemy kotleciki. Smażymy na złoty kolor.

5 komentarzy :

  1. Mniam- po całym dniu pączków zjadłabym takiego kotlecika. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś piekna pogoda i potrzebny był szybki obiad, a ze składniki były w lodowce, to .... został wypróbowany przepis na kotleciki :-)
    obiad był szybki, ale bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich nie jadłam.Wyglądają apetycznie.Usmażę to podzielę się opinią.

    OdpowiedzUsuń