poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Ciasto pomarańczowe
Szukając modowych inspiracji na pewnym blogu znalazłam inspiracje kulinarną:-) Jak to się mówi szukajcie a znajdziecie choć nie zawsze dokładnie to o co nam chodzi:-) a tak na poważnie to ciasto jest pyszne, proste i pomarańczowe. W sam raz na niedzielne popołudnie z kawusią.
Składniki:
-2 dojrzałe słodkie pomarańcze
-2 tabliczki białej czekolady
-2 śmietany 30%
-4 jajka
-2 łyżki masła
-20 dkg mąki
-20 dkg cukru
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze gotujemy razem ze skórką, aż będą miękkie. Następnie wyciskamy z nich sok i miksujemy blenderem na pure. Jajka z cukrem ucieramy do białości i stopniowo dodajemy pomarańczowe pure. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wszystko razem miksując na gładką masę. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-50 minut.
Gdy ciasto jest gotowe zostawiamy je do wystygnięcia a następnie przekrawamy na dwie warstwy. Zabieramy się do zrobienia kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Gdy wszystko się rozpuści pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem tylko nie za bardzo, żeby nie zrobiło nam się masło. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowym kremem przekładamy ciasto i smarujemy nim zewnętrzną część ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musiało zachwycająco pachnieć :)
OdpowiedzUsuńojjj pachniało w całej kuchni:-)
OdpowiedzUsuńZa ciekawe propozycje na blogu nominuję Cię do nagrody Libster blog Award, po odbiór zapraszam tutaj: http://poezja-smakow.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńDziękuję pięnie za nominacje:-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń