piątek, 11 lipca 2014
Makaron z kurkami w śmietanie i serkiem mascarpone
Jak wiadomo trwa sezon na kurki więc nie może zabraknąć takiego klasyka jak makaron z kurkami w śmietanie. Ja oczywiście w przypływie inwencji twórczej postanowiłam dodać serka mascarpone. Okazało się, że to był bardzo dobry pomysł bo sos wyszedł bardzo kremowy i pyszny. Jeśli chodzi o sos do makaronu to ja lubię gdy jest troszkę rzadszy, ale każdy ma swój gust smakowy. Oczywiście załatwia nam to większa bądź mniejsza ilość śmietany dodana do sosu.
Składniki:
-pierś z kurczaka
-200g kurek
-makaron
-słodka śmietana
-2 łyżki serka mascarpone(można dodać więcej zależy od was)
-1 łyżka masła
-pietruszka zielona
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy z piachu. Najlepiej sprawdza się posypanie ich solą i zalanie wrzątkiem. Czasem trzeba tę czynność powtórzyć dla pewności. Kroimy je na mniejsze kawałki i podsmażamy na roztopionym i rozgrzanym maśle. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na innej patelni. Gdy jest gotowy dodajemy do niego kurki. Wlewamy śmietanę i serek. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Konsystencje ustalamy według swoich potrzeb. Jeśli chcemy gęściejszy sos dodajemy więcej serka i ewentualnie odrobinę mąki jeśli rzadszy śmietany. Na sam koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę razem smażymy. Ugotowany makaron al dente polewamy sosem i podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz