wtorek, 1 lipca 2014

Omlet z botwinką



Czy ktoś z Was próbował już takiej kombinacji??Przyznam, że jest dosyć zaskakująca, ale smaczna. Jeśli macie trochę zbędnej botwiny to spokojnie możecie ją wykorzystać do takiego omletu. Pożywne i zdrowe śniadanie mamy jak znalazł. Jak dla mnie do jajek świetnie komponowałby się sos tabasco, który zaostrzyłby smak jajek, ale to może następnym razem. Omlet świetnie smakuje z chrupiącą bagietką lub pieczywem czosnkowym.  
Składniki:
-4-5 jajek
-pęczek botwiny
-2 średnie pomidory
-1 cebula
-ser cheddar do posypania
-sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy aż zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pokrojoną botwinę i smażymy przez chwilę.Przekładamy na osobny talerz i na tą samą patelnie wlewamy rozbełtane i przyprawione solą i pieprzem jajka. Smażymy omlet. Gdy jest gotowy kładziemy na wierzch podsmażone pomidory z botwiną. Najlepiej je trochę odsączyć z wody aby nie zrobiła nam się papka z omletu. Na wierzch sypiemy starty ser i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się stopi nasz omlet jest gotowy do jedzenia. 





2 komentarze :

  1. Hej! Nie wiem czy widziałaś, ale strona kreatywneprzepisy.pl kradnie Twoje zdjęcia wraz z przepisami - m.in ten przepis (obecnie strona 2). Warto zainterweniować i upomnieć się o swoje, bo są przy tym niesamowicie aroganccy i pewni siebie, zupełnie nie szanując, a nawet nie znając praw autorskich.

    Pozdrawiam
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo a to mnie zaskoczyłaś. Nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś mnie okrada. Zaraz to zweryfikuję. Dziękuję za informacje i pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń