niedziela, 22 marca 2015

Guacamole, czyli pasta z awokado




Awokado to podobno owoc zaliczany do tzw. super food ze względy na swoje wyjątkowe i bardzo liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Co więcej jest na liście warzyw i owoców, które nie są genetycznie modyfikowane. Kto chce być zdrowy pełny energii i wiecznie młody powinien jeść jak najwięcej awokado. Sposobów na jego wykorzystanie jest wiele. Wybrałam chyba najbadziej popularny jako meksykański sos salsę.

Składniki:
-1 dojrzałe awokado
-1/2 papryczki chili czerwonej
-1/2 cytryny
-1-2 rzodkiewki
-1 ząbek czosnku
-2-3 łyżki oliwi z oliwek
-sól, pieprz
-pieczywo ciemne

Sposób przyrządzenia:
Awokado myjemy i przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestkę. Obieramy ze skórki i przekładamy do miseczki. Zgniatamy widelcem i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Kroimy papryczkę i rzozdkiewkę w drobną kostkę. Dodajemy do awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do reszty składników. Polewamy wszystko oliwąz oliwek przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko razem. Podajemy z ciemnym pieczywem.

2 komentarze :