niedziela, 9 lutego 2014

Sałatka krakowska




Zastanawiacie się pewnie dlaczego krakowska? No cóż:-) Pierwszy raz posmakowałam jej w niepozornym krakowskim pubie, gdzie mój mąż zabrał mnie na jedną z pierwszych randek. No i zakochałam się:-))nie tylko w mężu, ale i w sałatce.
P.S. Niech Was nie zmyli lista składników bo w niczym smak nie przypomina sałatki greckiej.


Składniki na sałatkę:
-sałata lodowa
-czerwona cebulka
-papryka czerwona
-oliwki czarne
-pomidory
-ogórek zielony
-ser feta
-pierś z kurczaka
-boczek wędzony
-bagietka czosnkowa
-ocet balsamiczny
-jedno świeże jajko(będzie potrzebne surowe)
-musztarda np.sarepska
-odrobina oleju

Najważniejsze w całej sałatce są dwa sosy jeden na bazie octu balsamicznego. Ważne jest aby użyć prawdziwego octu a nie kremu balsamicznego, który jest zupełnie bez smaku. Drugi to sos słodki chili(TaoTao), który można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Przepis na sos słodki chili podam w innym poście.

Sposób przyrządzenia:
Najlepiej zacząć od zrobienia sosu później przygotować warzywa a na końcu obsmażyć mięso ponieważ dodane ciepłe do sałatki smakuje jeszcze lepiej.
Zatem do szklanki wlewamy ok 1/3 octu balsamicznego dodajemy do niego samo żółtko ze sparzonego wcześniej jajka, łyżeczkę musztardy i ok 2 łyżek oleju. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Sos słodki chili mamy już gotowy tzn.zakupiony.
Warzywa myjemy i suszymy.Sałatę drzemy na kawałki. Pomidora, ogórka zielonego i ser feta kroimy w większą kostkę. Cebulę i paprykę w piórka.Oliwki wyciągamy ze słoiczka. Boczek kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy go na patelni z małą ilością oleju. Gdy się ładnie zrumieni przekładamy go na talerzyk. Nie wylewamy pozostałego oleju z patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.Obsmażamy na złoty kolor i nie przyprawiamy. Gdy wszystko mamy gotowe zabieramy się do komponowania sałatki. Na talerzu układamy sałatę i polewamy ja paroma łyżkami sosu balsamicznego. Nie przesadzajmy ponieważ ma bardzo intensywny smak. Zawsze możemy go dodać później:-) Układamy na sałacie naszego pomidora, ogórka, cebulkę, oliwki i fetę. Na końcu dodajemy kurczaka i boczek. Całą sałatkę polewamy sosem słodkim chili. Sałatka najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym, które można kupić lub zrobić samemu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz