niedziela, 26 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem



Gdy człowiekowi nic się nie chce a niedzielny obiadek u mamusi dopiero w następną niedziele zaczyna kombinować co tu zrobić, żeby się nie narobić ;-) Tak oto właśnie powstał dzisiejszy obiad.

Składniki:
-15 dkg boczku wędzonego
-1 opakowanie szpinaku(zdecydowanie wolę świeży)
-makaron rurki lub inny
-1 serek topiony śmietankowy
-2 ząbki czosnku
-sól,pieprz,

Sposób przyrządzenia:
Boczek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy się zrumieni przekładamy do miseczki lub na talerzyk. Na tą samą patelnie wrzucamy nasz szpinak,serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest gotowy odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. Posypujemy boczkiem. Stwierdziłam, że idealnie komponowałby się tutaj jeszcze parmezan, ale akurat nie miałam. Musiał wystarczyć zwykły ser żółty do posypania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz