czwartek, 1 maja 2014
Zupa krem z kurczakiem
Oto i jest pierwsza zupa na blogu. Można by sobie pomyśleć, że uparłam się na żółty kolor, ale to czysty przypadek. Chociaż ostatnio zaczynam wierzyć w to, że przypadków nie ma i zawsze wszystko dzieje się z jakiegoś powodu i po coś. No, ale jakby nie było zupka wyszła bardzo dobra i pożywna jak to zupa krem.Do tego pyszne grzaneczki domowej roboty i mnóstwo koperku.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
-1/2 średniego selera
-1 cebula
-1 serek topiony śmietankowy
-3 szklanki rosołu/bulionu
-troszkę fety do smaku
-koperek
-sól, pieprz do smaku
-odrobina, kurkumy, gałki muszkatołowej, chili
-2 kromki chleba do grzanek
-odrobina masła
Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy do niej pokrojonego drobno selera i chwile razem smażymy. Wlewamy szklankę rosołu i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni przyprawiając solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną przecieramy je przez sito i dolewamy resztę rosołu, kurczaka i serek topiony. Ja dodałam jeszcze troszkę fety do smaku. Przyprawiamy odrobiną kurkumy, gałki i chili. Gotujemy wszystko razem przez chwilę. W między czasie chleb kroimy w kostkę i roztapiamy masło na patelni. Wrzucamy grzanki rumienimy z każdej strony. Troszkę solimy dla smaku. Gotową zupę blendujemy mikserem. Posypujemy obficie koperkiem i grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz