środa, 25 czerwca 2014
Pieczona szynka w marynacie pomarańczowej
Smakowity kawałek mięsa w słodko-ostrej marynacie w sam raz na obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, ale taki duży kawałek mięsa niestety musi posiedzieć w piekarniku około 2 godzin. Mięso najlepiej marynować całą noc lub przynajmniej 2 godziny.
Składniki:
-kawałek szynki lub łopatki
-1 pomarańcza
-3-4 ząbki czosnku
-papryka ostra chili świeża lub w przyprawie lub płatki chili
-papryka słodka
-cukier
-sól
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i nacinamy delikatną kratkę tak aby marynata lepiej wniknęła do mięsa i ładnie wyglądała po upieczeniu. Do miseczki wyciskamy sok z jednej pomarańczy i ścieramy skórkę. Dodajemy do smaku paprykę chili( ja dałam w przyprawie), paprykę słodką, ok 3-4 łyżeczki cukru i sól. Wyciskamy 3 lub 4 ząbki czosnku. Zalewamy mięso marynatą i pozostawiamy aby się marynowało. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy delikatnie wodą. Przykrywamy folią aluminiowa i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia ściągamy folię aby mięso się ładnie przyrumieniło.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz i za zaproszenie:-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń